Iepening ferboud museum en tewetterlitting fan it skûtsje 'Risico'

 

 

 


Skûtsjemuseum Earnewâld

Skûtsjemuseum
De Stripe 12
9264 TW Earnewâld

Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Hier is het Skûtsjemuseum  gevestigd. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Kijken en doen

U wordt ontvangen in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is. De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs' en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts.

In een speciaal ingerichte bibliotheek  kunt u zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ Eeltje Holtrop van der Zee sneupen. Bestekken en unieke documenten zijn in te zien.Ook vindt u hier uitgebreide informatie over de SKS  en IFKS westrijden en staan heel veel boeken tot uw beschikking.

Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Friese en Groningse waterland. Er zijn in de filmzaal opnames te horen en te zien van schippers uit vroeger tijd, maar ook van schippers van vandaag

In een drietal  roefjes  proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade naast het museum ligt meestal een houten skûtsje, de Aebelina, klaar om uit te varen. Voor het museum ligt sinds 2-10-21 de 'Risico', een skûtsje uit 1922. Het skûtsje is weer in originele staat teruggebracht en wordt in de winter van 2021/2022 van nieuw interieur voorzien. Dit skûtsje is  t.z.t. te  bezichtigen.

Prachtige omgeving

Start de dag met koffie en oranjekoek, luister ook naar mooie verhalen in het Skûtsjemuseum en maak daarna bijv. een wandelroute door een natuurgebied, het Nationaal Park 'De Alde Feanen'. In het dorp Earnewâld  kunt u ook fiets-, of vaartochten maken. Zo is er na een museumbezoek nog van alles te beleven in Earnewâld voor de rest van de dag. Kijk ook op: Nationaal Park 'De Alde Feanen'