Kinderprogramma

Het Skûtsjemuseum is ook geschikt om (oudere) leerlingen van de basisschool te ontvangen. Groep 5,6,7 en 8 ontvangen we graag in de periode van 30 april t/m 9 oktober. In verband met de organisatie van het Skûtsjemuseum kunnen deze kinderen in het museum terecht op maandag en/of dinsdag. Maximale groepsgrootte is 30 leerlingen.  Vele  scholen hebben het museum  al gevonden.

Tijdens het bezoek kunnen de leerlingen dingen doen zoals: zakhijsen (werking van blokken ervaren), in de 'beage' lopen, touwknopen, kruiwagen rijden, troswerpen, fok hijsen enz. In de smederij brandt het vuur en wordt er gesmeed. Leerlingen vinden de smid altijd 'cool' , zoals sommigen bijv. verwoordden in het gastenboek.

Bovendien worden er door rondleiders verhalen verteld over het leven aan boord van een skûtsje, met name  het leven van kinderen, zo rond 1900.

Met de leerkracht wordt eventueel een programma vastgesteld. Er is ook een digitaal lespakket "Pake syn Skûtsje',  gratis te gebruiken.Kijk eens op Lespakket Scholen
Het museum beschikt over verschillende leskisten om een eventueel bezoek voor te bereiden. Deze leskisten kunnen bijv. een week van te voren worden gehaald.

Er zijn ook scholen geweest die het museumbezoek hebben gekoppeld aan een vaartocht met een skûtsje en/of excursie door 'De Alde Feanen' om er zo een hele dag van te maken, een schoolreis eigenlijk.
Deze combinatie voert het museum uit in samenwerking met Age Veldboom Zeilactiviteiten en/of Annage Skûtsjesilen.

Beide bedrijven zijn gevestigd in Earnewâld.

Reiske 016
Reiske 031
Reiske 036
Reiske 038
Reiske 042
Reiske 024