Kinderprogramma

Het Skûtsjemuseum is ook geschikt om (oudere) leerlingen van de basisschool te ontvangen. Groep 5,6,7 en 8 ontvangen we graag in de periode van 1 mei  t/m 10 oktober 2023. In verband met de organisatie van het Skûtsjemuseum kunnen deze kinderen in het museum terecht op maandag en/of dinsdag. Maximale groepsgrootte is 30 leerlingen voor ochtendprogramma of 24 leerlingen voor dagprograma ( meer hierover op de site bij:  Informatie ) .  Vele  scholen hebben het museum  al gevonden.

Tijdens het bezoek kunnen de leerlingen dingen doen zoals: zakhijsen (werking van blokken ervaren), in de 'beage' lopen, touwknopen, kruiwagen rijden, troswerpen, fok hijsen, in de roef 'spelen',  enz. In de smederij brandt het vuur en wordt er gesmeed. Leerlingen vinden de smid altijd 'cool' , zoals sommige leerlingen verwoordden in het gastenboek.

Bovendien worden er door rondleiders verhalen verteld over het leven aan boord van een skûtsje, met name  het leven van kinderen, zo rond 1900.

Met de leerkracht wordt eventueel een programma vastgesteld. Er is ook een digitaal lespakket 'Pake syn Skûtsje', ontwikkeld met musea uit Sneek en Dokkum, en dat is gratis te gebruiken.Kijk eens op Lespakket Scholen
Het Skûtsjemuseum beschikt over  leskisten ( ook gratis te gebruiken ) om een eventueel bezoek voor te bereiden. Deze leskisten kunnen bijv. een week van te voren worden gehaald.

Bij een  dagprogramma is 's ochtends museumbezoek en 's middags  een vaartocht met een platbodem  én  een wandeltocht  door 'De Alde Feanen' om er zo een hele dag van te maken, een schoolreis eigenlijk.
Deze combinatie voert het museum m.b.t. het varen uit in samenwerking met Age Veldboom Zeilactiviteiten..

Reiske 016
Reiske 031
Reiske 036
Reiske 038
Reiske 042
Reiske 024